Laktopol
Laktopol funkcjonuje od ponad 30 lat. Obecnie zakres działalności zakładu produkcyjnego w Suwałkach obejmuje pełen proces – od skupu mleka, poprzez przetwórstwo i produkcję, aż po dystrybucję krajową i zagraniczną. Laktopol to lider na rynku produktów mleczno-tłuszczowych typu instant, jeden z największych eksporterów, głównie do krajów afrykańskich.
Laktopol to wdrażanie nowych technologii, nowych produktów oraz otwartość na potrzeby klienta.
Laktopol to firma o ugruntowanej pozycji na rynku, dająca pełną gwarancję, satysfakcję i możliwość rozwoju wszystkim pracownikom.
Laktopol to zespół technologów, handlowców, managerów oraz rozbudowany dział kontroli jakości. To zespół gotowy zrealizować każde zamówienie.
W Laktopolu produkujemy wyroby najwyższej jakości, której oczekują od nas klienci. Gwarantujemy im bezpieczeństwo oraz zadowolenie, a naszym celem jest utrzymanie znaczącej pozycji na rynku producentów i eksporterów.
Nasza polityka to bezpieczeństwo żywności, gwarancja najwyższej jakości, rozwój technologii i innowacyjność, ciągły wzrost popytu i stałe miejsce w czołówce przedsiębiorstw mleczarskich.
LAT DOŚWIADCZENIA
NA RYNKU
HISTORIA LAKTOPOLU
1989
Powstanie Laktopolu jako pierwszego prywatnego zakładu mleczarskiego
1995
Podjęcie się przemysłowego zagospodarowania serwatki
1998
Przystosowanie do nowych warunków produkcji związanych z wymogami Dyrektywy Europejskiej 92/42/EEC. Wdrożenie nowoczesnej technologii przerobu serwatki. Laktopol zostaje jedynym polskim producentem laktozy i koncentratu białek serwatkowych
2000
Nabycie udziałów w spółce Mitex-Łosice (obecnie Laktopol-A) – aktualnie czołowego producenta masła i serwatki oraz produktów UHT
2005
Modernizacja urządzeń suszarniczych – zwiększenie wydajności o połowę
2008
Uruchomienie jednej z największych i najnowocześniejszych instalacji suszarniczo-wyparnych w Europie Wschodniej
2015
Rozpoczęcie produkcji preparatu mleczno-tłuszczowego instant (ang. Instant Fat-Filled Milk Powder) i podwajanie jej sukcesywnie co roku
2016
Uruchomienie skupu mleka z gospodarstw indywidualnych pod szyldem PPHU Laktopol w Suwałkach
2017
Powołanie Fundacji Laktolegis udzielającej pomocy prawnej rolnikom w sytuacjach będących wynikiem działań bądź zaniechań instytucji państwowych, urzędów oraz innych podmiotów gospodarczych
2018
Rozpoczęcie produkcji aglomerowanej maltodekstryny w proszku
2018
Osiągnięcie rekordowej produkcji Instant Fat Filled Milk Powder
2019
Modernizacja urządzeń suszarniczych oraz laboratorium
2019
Zdobycie tytułu Innowacyjny Klient Banku BNP Paribas w kategorii ekspansja międzynarodowa
2020
Laktopol w „Złotej Setce Polskiego Rolnictwa” – prestiżowym rankingu tygodnika „Wprost”
2021-2022
Utrzymanie produkcji i zatrudnienia na wysokim poziomie mimo skomplikowanej sytuacji na świecie
2022
Zdobycie tytułu „Wybitny Eksporter Roku 2022” przyznawanego przez Stowarzyszenie Eksporterów Polskich
2022
Zakup Zakładu Produkcyjnego w Bielsku Podlaskim
2022
Zdobycie 9. miejsca przez Grupę Polindus-Laktopol w kategorii największe firmy mleczarskie w Polsce wg rankingu „Forum Mleczarskiego”
LAT W BRANŻY MLECZARSKIEJ
LITRÓW PRZEROBU ROCZNIE
LAKTOPOL
W LICZBACH
TON PROSZKÓW DZIENNIE
TON PROSZKÓW ROCZNIE
NASZE CELE
- utrzymanie znaczącej pozycji na rynku producentów i eksporterów
- nieustanny rozwój technologii
- ciągły wzrost popytu
KRAJE EKSPORTOWE